En blogg från hjärtat på en trasig mamma. I den ena handen, håller jag ett barn, som bor i himlen. I den andra handen håller jag två barn som bor kvar på jorden. En blogg om att tvingas överleva en tragedi av värsta slag.

måndag 14 januari 2013

Problem med "vila i frid"...

Jag har problem med uttrycket "vila i frid".
Men det är ju så man säger.
Undrar om nån mer än jag tänker på innebörden av orden?

Jag har problem med "vila i frid", när det gäller unga, friska och pigga människor.
Människor som inte levt färdigt.
Människor som inte lever i sjukdom eller smärta.
Människor som nyss börjar leva sitt liv.

Dom behöver inte "vila i frid".
Dom behöver leva!!
Leva i frid och trygghet.
Bland människor, där dom hör hemma.

Tristan behöver inte vila.
Han är inte trött.
Han är inte sjuk.
Han har inte ont.
Han är inte otrygg.
Han är ett lyckligt barn.
Nyfiken, med massa spring i benen.
Han behöver inte vila.
Tristan behöver leva.

"Vila i frid" känns fel...
Det stör mig nu.

Tristan behöver inte vila.



6 kommentarer:

  1. Ja du Sophie, jag kan nog förstå hur du menar.
    Jag har också funderat över det uttrycket många gånger. När det gäller unga friska människor, känns det fel. Frid. Vila. Det behöver gamla sjuka oroliga människor, trötta människor. Ibland säger man bara saker utan att tänka på innebörden. Av vanan.
    Kram i massor❤

    SvaraRadera
  2. Förstår hur du tänker.... Jag har alltid haft problem med uttrycket "Beklagar sorgen". När någon har dött vill man väl sörja, eller hur? Då är det ju inget att beklaga....
    Var rädda om varann! Kram Gerd

    SvaraRadera
  3. Om du visste hur mycket jag tänker på de rätta orden när det kommer till att skriva till dig eller Henrik. Men jag väljer att skriva det som jag själv hade velat läsa och då är tex "vila i frid" inte ett ordval som känns rätt till Tristan. Jag vill helst skriva "busa, lek och ha roligt Tristan tills ni ses igen"! Men ingen av oss vet hur du är och därför är det så svårt. Min mamma sa något fint en gång och det var "vi vet inte hur det är dö, kanske är det lika fridfullt, lugnt och tyst efter döden som det var när vi var i mammas mage". Det är en fin tanke också tycker jag, man har det tryggt, varmt och lugnt och kanske hör vi våra anhörigas röster och blir lugn av dem.

    Jag tror dock på tecken och att de som har lämnat oss är nära. Det är fina tankar och jag tror att Trisan är omgiven av sina nära och kära som lämnade oss för tidigt, han har ju tydligt pratat med de när han fanns hos er, han såg nog något redan då som nog vi vuxna kanske inte har så öppna sinnen så vi kan uppleva. Massa tankar och svammel....men det är svåra tankar och inget är glasklart. Stor kram hjärtat!

    SvaraRadera
  4. Håller helt med dej Sophie, Tristan behöver inte vila. Han behöver leva och det är jag säker på att han gör nu med vart han än är. Har svårt att tänka mej något annat :)

    Önskar att ni fortsätter finna styrka att finnas till, att andas. Kramar!

    SvaraRadera
  5. Exakt detta har jag tänkt på Sophie! Jag gick häromveckan och funderade på er och Tristan (fast jag aldrig träffat er tänker jag på er dagligen). Jag stod och tittade efter gratulationskort i affären och såg kort för begravning/sorg där det just stod "vila i frid" och tänkte att det passar VERKLIGEN inte när det gäller ett barn. Det kan man ju bara inte säga om ett barn som minst av allt i hela världen ska "vila"! "Beklagar sorgen" känns futtigt men ändå mer passande att säga än "vila i frid". Jag håller helt med dig..

    Styrkekram!
    Mia

    SvaraRadera
  6. Nä, vila i frid är till dem som har haft ett jobbigt liv på nått sätt. Det gäller inte din gullepojk...
    Jag känner igen att man går igenom sitt kulturella språkarv i sorgeprocessen...jag fixade inte alls " beklagar sorgen" och fräste som en katt när nån sa det..De blev alldelles förskräckta och jag har sen fattat att de inte egentligen visste vad de skulle säga. Men jag säger själv nu " jag är så ledsen" eller nått annat som passar..men egentligen är det väl så att en kram säger så mycket mer, om jag har förstått dig rätt. En stor varm kram från oss! EJm

    SvaraRadera